Ape limpezi de balastieră, bălți vechi și adânci cu izvoare reci și vegetație submersă, baraje taluzate adânci, toate acestea constituie habitatul ideal pentru babușcă, peștele care ne oferă momente plăcute în tot timpul anului.
Vom vorbi despre babușcă și despre preferințele acesteia cu Toni Stanciu, membru al echipei Top Mix, divizionar A și vicecampion la individual pe anul 2010. Titlul de vicecampion a fost câștigat tocmai la această specie, astfel că sfaturile și ideile lui Toni pot fi puse în aplicare în foarte multe din partidele noastre de pescuit.
Locul preferat al lui Toni este un lac vechi cu apa cristal și cu adâncimi mari, unde babușca este ca la ea acasă. Și nu orice fel de babușcă, ci babușca mare.
Stilul ideal de pescuit pe acest loc este match-ul, deoarece pragurile se află la aproximativ 17-20 de metri, iar adâncimea de pescuit este aproximativ 6-7 metri.
„Îmi place să pescuiesc la match, mai ales când pescuiesc culisant la adâncimi mari, iar acest lac îmi oferă toate condițiile necesare, plus capturi spectaculoase de babușcă și chiar plătică. În plus, de cele mai multe ori timpul îmi este limitat, iar folosirea matchului implică echipament mai restrains și, bineînțeles, mult timp economisit în favoarea partidei de pescuit”, ne destăinuie vicecampionul din 2010.
Rubeziana o folosește destul de rar, deoarece peștele nu se apropie de mal decât în cazul formării curenților atunci când vântul suflă tare, iar în asemenea situație utilizarea rubezienei devine greoaie.
Montura folosită este alcătuită dintr-un waggler Sarcanda de 14 grame, plumbaj grupat de 4 grame, iar forfacul și cârligul sunt alese în funcție de pofta peștelui și de talia exemplarelor aflate în vad la momentul respectiv.
Dar, atenție, niciodată nu mai mult de 0,12 mm la forfac, din cauza clarității apei, și numărul 12 la cârlige, din cauza taliei peștelui. „Lanseta este una de putere medie, care îmi protejează strunele subțiri în cazul capturilor mai răsărite și îmi oferă un dril pe cinste în cazul babuștilor mari”.
CADENŢA NĂDIRII
Nada este dedicată pentru pescuitul babuștilor, iar pentru o partidă de 3-4 ore Toni folosește 2 kg de nadă modelul Gros Gardons, la care adaugă 2 kg de pământ negru cu grad de colare mediumare și 200 g de boabe de porumb dulce.
Mixul este unul destul de greu și cu un grad de colare ridicat, care ajută la păstrarea bulgărilor intacți până pe substrat. Acest aspect are o importanță deosebită în cazul apelor cu adâncimi mari și mai ales în cazul pescuitului babuștii, care se hrănește doar de pe substrat și din apropierea acestuia.
„Folosesc această rețetă pentru că este foarte productivă din punct de vedere preț-calitate. Pe această locație nu introduc momeală vie în nadă, deoarece am observat că dacă adaug viermi în nadă atrag babușca de talie mai mică și nu îmi doresc acest lucru”.
Culoarea nadei trebuie să fie obligatoriu cât mai închisă, deoarece babușca mare este un pește precaut și îi place discreția. Astfel, dacă nada are culoarea cât mai apropiată de cea a substratului, atunci babuștile se simt mult mai confortabil pe patul de nadă.
Interesant, dar nu surprinzător, este tiparul de nădire, care constă în nădirea grea cu aproximativ 20 de bulgări de nadă, după care se mai face un apel abia după două ore, cu 6-8 bulgări de nadă. „Vreau să atrag doar babușca mare și, prin acest tipar de nădire, reușesc cu brio. Dacă nădesc des de întreținere, zgomotul bulgărilor îmi atrage plătica în vad, iar babuștile mari dispar”.
Bineînțeles că nici plătica nu este un pește pe care să îl refuzi atunci când este dispus să-ți ofere partidede pescuit reușite, dar talia babuștilor din acest lac pur și simplu ar îndemna pe orice pescar la o partidă tehnică, în care să-și testeze cunoștințele în materie de nadă și selecție a speciilor de pești.
Momeala ideală – boaba de porumb și pufuletele galben de mărime micămedie. „Dacă folosesc vierme pe cârlig, babuștile mici, de 100-150 grame, nu îmi dau pace, așa că aleg să fac o selecție a peștilor printr-o momeală inertă și puțin mai voluminoasă, cum este boaba de porumb dulce. Câteodată prind exemplare de aproximativ jumătate de kilogram cu 2 boabe de porumb pe cârlig de 12. În această situație, momeală mare este egal cu pește mare”, spune Toni.
La o partidă de pescuit de plăcere, unde nu urmărim o selecție a peștilor, putem pescui și cu viermi, pentru a avea un ritm cât mai ridicat de capturi. În schimb, Toni încearcă în permanență să-și perfecționeze stilul și cunoștintele, în vederea participării la competițiile de pescuit.
PESCUIT PE TALUZ, PESCUIT PE LOC DREPT
Știind că titlul de vicecampion a fost câștigat pe un baraj artificial, unde partida de pescuit s-a desfășurat pe un taluz înclinat, l-am rugat pe Toni să ne destăinuie dacă sunt diferențe majore între pescuitul babuștii pe un substrat înclinat față de unul drept.
„Nu cred că peștele are un comportament diferit din punct de vedere al felului în care se hrănește. Pe barajul de la Tauț, babuștile se hrăneau cu mai mult curaj, din cauza taliei medii a acestora. Se știe bine că peștele, cu cât este mai mare, cu atât este mai precaut. Babuștile de acolo sunt de talie medie și nu au avut nicio reținere în a se hrăni pe toată durata manșelor.
Partea cea mai importantă constă în felul în care alcătuiești nada, astfel încât ea să «lucreze» acolo unde dorește pescarul. Pe un substrat înclinat, așa cum sunt taluzurile de baraj, contează foarte mult cum nădești și unde nădești, pentru ca peștele să nu fie îndepărtat sau împrăștiat de pe patul de nadă. Dacă bulgării curg la vale pe taluz, atunci putem declara partida un eșec, pentru că peștele se va poziționa acolo unde dorește el și nu unde dorești tu.
Ideal este ca, atunci când pescuiești în asemenea situații, nada să se fixeze bine pe substrat acolo unde este aruncată, iar cârligul să fie poziționat în fața nadei, pentru că peștele va veni de jos în sus pe dalele taluzului. În plus, dacă folosim viermi, aceștia vor «curge la vale» din cauza mișcării continue, iar bancul de babuști va urca până la sursa acestora, în cazul nostru bulgării care conțin viermi.
Vorbim despre viermi în bulgării de nadă deoarece în cazul babuștii mici-medii viermii pot avea un rol important dacă sunt introduși vii în nadă, fiindcă mișcarea lor va atrage peștele mai rapid. În plus, tot din cauza mișcării, vor sparge bulgărele de nadă, ceea ce va împiedica rostogolirea acestuia pe taluz în jos.
Puteți face un test pentru a calcula timpul în care viermii părăsesc bulgărele prin formarea unuia și numărarea secundelor pentru a vedea în cât timp încep să iasă din interiorul acestuia. Astfel, veți observa eventualele modificări necesare în cazul gradului de colare și, totodată, veți putea stabili puterea cu care va trebui să strângeți bulgărele de nadă.
Cu puțină imaginație, vă veți putea forma o idee despre timpul necesar pentru ca bulgărele să ajungă pe substrat și timpul în care acesta eliberează viermii. În cazul substraturilor drepte, lucrurile se simplifică foarte mult, deoarece avem nevoie doar de o tehnică bună, precizie de nădire și o formulă corectă de nadă.
Atât timp cât nădirea se face cât mai precis, bancul de pești va fi atras într-o zonă cât mai restrânsă, singurul lucru rămas de făcut fiind un pescuit de precizie pe vadul nădit”, își încheie Toni explicația.